• photo
  • word

Waterfall Villa

場所は沖縄の海や空を一望できるなだらかな傾斜面の敷地でした。朝日や夕日といった光が差し込み、海からの風が抜け、背後には森が広がる、沖縄の自然と景色を堪能できる絶好のロケーションです。しかし海側に隣接した敷地には別事業者の建設計画があり、「目隠し」と「眺望」という相反する要望が求められました。そこで、目隠しとなる壁を斜めに立ち上げ別事業者の建物を隠し、斜めの壁の先端から水をプールに流す事で「海から水が流れ込むような体験」を仕掛けました。「水が流れる斜壁」は、「外からの視線を遮る」事と「内からの海への眺望を確保する」事を同時に実現でき、また遠くの海が近くに感じられるような連続感を生み出します。気軽に体験できるバーチャルが増える中、自然の中での体感は日常では得られない感動や心を豊かにする機会を与えてくれます。豊かな自然環境に作られる建築が大切にすべき事は、その体験を生み出す土地の魅力を「建築を通じて最大限引き立てる」事だと思います。

【担当】
鹿内健+渡辺裕貴

【物件データ】
計画地:沖縄県
主要用途:週末住宅
工事種別:新築工事
構造・規模:鉄筋コンクリート地上1階
敷地面積:343.03㎡
延床面積:59.07㎡

CLAVIデザインプロデュース:株式会社マリアス
設計:S デザインファーム株式会社
施工:株式会社 Alex
インテリアデザイン:渡邊広美
写真:鳥村鋼一
(建築意匠権・申請中)

【期間】
設計:12ヶ月
工事:6ヶ月

It is a unique premises with a gentle slope overlooking the sea and the sky surrounded by nature. You can enjoy the beautiful scenery of Okinawa such as the light of the rising sun and the setting sun, the wind blowing from the sea and the forest spreading behind. However, there was a construction plan on the adjacent site on the sea side, so we had to consider a building that meets conflicting requests such as “blindfold” and “view”. Therefore, we created an experience like water flowing from the sea by setting up a blindfolded wall diagonally to hide the building that is built on the adjacent site and letting water flow into the pool from the tip of the diagonal wall. The sloping wall where the water flows enables to “block the sight from the outside” and “ensure the view of the sea from the inside”, and also create a sense of continuity with the distant sea. As the number of virtual experiences that can be easily experienced increases, the experience in nature gives us the opportunity to enrich our hearts and emotions that we cannot get in our daily lives. We think that the role of an architecture created in a rich natural environment is to maximize the charm of the land and enhance experience.

“Currently applying for copyright in registered architectural design”

【Architect】
Shikauchi Takeshi +Watanabe Hiroki

【Data】
Site:Okinawa
Main use: Weekend housing
Construction type: New construction
Structure / Scale: Reinforced concrete 1st floor above ground
Site area: 343.03 m2
Total floor area: 59.07 ㎡

CLAVI Design Produce: MAREAS Co., Ltd.
Design: S Design Farm
Interior design: Watanabe Hiromi